maandag 18 januari 2010

Uitvaartverenigingen

De uitvaartverenigingen werken voornamelijk met vrijwilligers die voor hun werkzaamheden (meestal) een vergoeding krijgen.
Als vroeger iemand stierf hielpen buren de nabestaanden met de begrafenis. Door de industralisatie trokken steeds meer mensen weg uit de dorpen en werden de sociale banden met elkaar doorgeknipt.
Er ontstonden begrafenisverenigingen, waarvan iedere dorpsbewoner lid kon worden. Deze verenigingen functioneren zonder winstoogmerk. Leden betalen contributie. Vrijwilligers regelen vervolgens de begrafenis, met wel eens de hulp van een professionele betaalde kracht.
Sommige van deze uitvaartverenigingen zijn commercieel geworden. Maar nog steeds zijn er ruim 550 uitvaartverenigingen actief in ons land.
Zo gaat bijvoorbeeld de uitvaartvereniging Zuid-Oost Drenthe al jaren en jaren terug. Zij is in 1892 opgericht ter vervanging van burenhulp (naoberschap) van voorheen. Mensen die lid zijn van de uitvaartvereniging betalen jaarlijks een contributie, in Drenthe 57,50 euro per twee volwassen gezinsleden voor het basispakket. Een crematie pluspakket kost er jaarlijks 95 euro en een begrafenis pluspakket komt neer op 188 euro.
Komt een lid te overlijden, dan is een deel van de kosten voor de begrafenis of crematie voor de vereniging. Dat betekent dat u zelf ook een deel van de kosten moet dragen. Hoeveel? Dat ligt eraan welk pakket u hebt gekozen. Zo moet je bij het basispakket voor een begrafenis (kosten geraamd op ruim 7.000 euro) ongeveer 4.000 euro zelf bijbetalen. Dat klinkt veel, maar u zult op de site zien dat er veel tegenover staat. Voor het begrafenis pluspakket betalen u een eigen bedrage van ongeveer 925 euro.
Uitvaartverenigingen hebben veelal een plaatselijk karakter en zijn landelijk aangesloten bij Nardus, de overkoepelende organisatie. Op de website http://www.nardus.eu/ kunt u nagaan of er een uitvaartvereniging bij u in de buurt is.

Geen opmerkingen: