woensdag 13 januari 2010

Toekomstplannen van de Britten voor windenergie

Toekomstplannen van Engeland voor windenergie

In 2010 willen de Britten door middel van 6.400 windturbines in de wateren rond Engeland, ruim 30 gigawatt aan windenergie opwekken. Dat is ongeveer 25% van de Britse stroombehoefte, de energie van 20 miljoen huizen. Nu wordt ongeveer 0,7 gigawatt via windenergie opgewekt, genoeg voor nog geen 2% van de stroombehoefte. Engeland zou met deze plannen in één klap tot de wereldtop van windenergieproducenten behoren.
De Britse overheid heeft negen concessies uitgegeven aan allerlei consortia, waaronder ook aan het Nederlandse Eneco. Voor de goede orde: de Britse overheid gaat de 110 miljard euro aan investeringsgelden niet betalen. De consortia die concessies hebben gekregen krijgen wel indirecte subsidies, maar moeten de plannen zelf financieren. De consument zal daar dus wel uiteindelijk voor gaan opdraaien.
Eneco heeft de concessie voor een relatief kleine kavel 20 km ten westen van Isle of Wight gekregen. Het Nederlandse energiebedrijf gaat mogelijk 0,9 gigawatt leveren voor ongeveer 600.000 Britse huishoudens. Dat mag dan een kleine kavel zijn in de vergegeven Britse concessies, voor Nederlandse begrippen gaat het om een grote klus. Om het in perspectief te zetten: de Nederlandse overheid besluit in het voorjaar van 2010 over windenergieprojecten van in totaal dezelfde omvang. Later volgen dan nog concessies voor windturbines tot een totaal 0,6 gigawatt. Die zouden er in 2020 moeten staan.

Geen opmerkingen: