woensdag 8 september 2010

Snowboarden

Boardspel in de sneeuw.

Snowboarden kent drie onderdelen. In de halfpipe worden spectaculaire sprongen gemaakt, die worden beoordeeld door een jury. Bij de parallelslalom zigzaggen twee deelnemers naast elkaar een helling af. Eerst zet ieder een tijd neer, daarna volgt een knock-outfase. Bij de snowboardcross zijn vier deelnemers tegelijk in actie op een bochtig parcours, met onderweg venijnige heuveltjes. De twee snelsten gaan door naar de volgende ronde.

Halfpipe
De halfpipe is een tunnelvormige piste. In de baan maken de snowboarders tijdens hun afdaling sprongen. Vijf juryleden beoordelen de afdaling en geven maximaal 10 punten voor techniek, hoogte, landing, draaien en technische uitvoering. Enkele namen van halfpipe-sprongen zijn de Mindy, Stalefish, Indy en Tail. Shaun White is de absolute favoriet bij de mannen voor de Olympische titel in Vancouver.

Parallel reuzenslalom
Dit is een wedstrijd waarbij twee deelnemers naast elkaar tegelijkertijd door poortjes een afdaling maken op twee pistes. De kwaliteit en aard van de pistes, dient zoveel mogelijk gelijk te zijn. Na twee kwalificatieronden gaan 18 boarders door naar de finale die middels een afvalsysteem de winnaar bepaalt.

Geen opmerkingen: