woensdag 8 september 2010

Skeleton

Slee-vensgevaarlijk. Skeleton is één van de minst bekende olympische sporten. Het is vergelijkbaar met ons sleetje rijden, maar dan op je buik, met je hoofd naar voren, en over een bobsleebaan. Remmen en stuur zijn er niet. Dat vergt moed! het Engelse woord "skeleton" betekent "skelet"; dit verwijst naar het geraamte van stalen buizen waaruit de slee is opgebouwd. Bij de mannen zouden we ons geld zetten op de Let Martins Dukurs, met als nummers 2 en 3 een paar Duitsers. De Canadese Melissa Hollingsworth leidt bij de vrouwen het wereldbekerklassement, op de voet gevolgd door Duitse en Britse skeletonsters.

De Olympische skeletoncompetitie bestaat uit een mannen- en vrouwenwedstrijd. Elke wedstrijd bestaat uit twee runs. De sleeër met de afdaler met de snelste totaaltijd is de winnaar. Tijdens de race liggen de sleeërs op hun buik op, met het hoofd naar voren en de armen langs het lichaam. Sturen gebeurt bij skeleton door middel van lichaamsbewegingen van de sleeër.

De slee is gemaakt van staal of fiberglas en heeft twee glij-ijzers.
Bij de start mogen de deelnemers hun slee duwen om vaart te maken. Dit mag zelfs ook gedurende de race, maar bij de finish moet de sleeër op de slee liggen. Zo niet, dan telt de run niet mee.

Schoenen met 7 mm lange spikes voor een goede houvast op het ijs.

Geen opmerkingen: