vrijdag 2 oktober 2009

Kolencentrale bij windparken

De stad Jiuquan, in het vlakke en droge noordwesten van China, illustreert duidelijk de problemen die opdoemen bij de realisatie van de plannen. Voor 2015 moet er voor 12,7 Gigawatt aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd zijn, meer dan de huidige totale kernenergiecapaciteit van China. Maar de bestuurders van de stad willen er nu ook 9,2 Gigawatt aan steenkolencentrales bijhebben, voor als de wind het laat afweten. Dat staat gelijk aan de totale capaciteit van een land als Hongarije.
In de VS en Europa is een dergelijke "smart-grid"-technologie al gemeengoed, maar China blijft nog achter. Het staatsbedrijf State Grid richt zich vooral op de constructie van hoogspanningskabels tussen de waterkracht- en steenkoolcentrales in het binnenland en het dichtbevolkte oosten van het land.
Niet alleen de traditionele, ook veel alternatieve energietechnologieën zijn afhankelijk van schaarse metalen. Silicium voor zonnecellen is schaars, en hetzelfde geldt voor lithium dat gebruikt wordt in accu's voor elektrische auto's. En voor neodymium dat nodig is voor de permanente magneten in windmolens

Geen opmerkingen: