dinsdag 3 juni 2008

Korrelzand

Na de introductie eind vorig jaar lijkt het relatief nieuwe product Korrelzand als lichtgewicht ophoogmateriaal in de GWW goed aan te slaan. De voordelen van dit restproduct uit kolengestookte centrales zijn de hoge haakweerstand, de waterdoorlatendheid en de prijs die 50 procent lager ligt dan van concurerende materialen. Dit zegt Rob Keurntjes, directeur van de West-Europese Bouwstoffen uit Breda. Evenals ketelzand ontstaat korrelzand als restproduct in kolengestookte centrales. Maar korrelzand is veel lichter in gewicht en is daardoor een ideaal alternatief voor de importbims zoals Yali en Lipari en de laagste gewichtsklasse van Flugzand, aldus Keurntjes. Het Belgische product is vulkanisch en ontstaat doordat cycloonwinden in het binnenste van de kolengestookte ovens de onbrandbare silicaatdeeltjes uit de steenkool tegen de hittebestendige wand slingeren. Hier groeien de korrels door versmelting aaneen. De lava-achtige structuur ontstaat door de insluiting van lucht. De versmolten delen breken op weg naar de bodem van de oven af en krijgen daardoor hun grillige vorm. Na de opvang in een waterbad wordt het materiaal direct afgevoerd om uit te lekken. Keurntjes: “De vorming van ketelzand vindt plaats op soortgelijke wijze, maar omdat de ovens in BelgiĆ« op een iets andere wijze werken, is ook het restproduct afwijkend”. De haakweerstand van korrelzand is volgens Keurntjes groot. De oorzaak hiervan is de taaiheid van het silicaat en dat komt de duurzaamheid van het product ten goede. Daarbij is het materiaal door zijn poreusheid waterdoorlatend wat in gebieden met een slappe bodem van belang kan zijn. Keurntjes: “Het is bovendien in de zwaarste klasse toegelaten en mag tot zelfs 10 meter dik worden toegepast.” Keurntjes verwijst dan ook naar de prijsstelling van het materiaal dat in vergelijking met alternatieven een voordeel van 50 procent kan opleveren. “Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de winplaats van Bims duizenden zeemijlen verderop ligt, terwijl korrelzand praktisch voor de deur ligt.” In BelgiĆ« wordt Korrelzand ook veelvuldig toegepast als toeslagstof voor beton. In Nederland is de industrie nog niet zover maar in de GWW gebruiken aannemers het nieuwe materiaal wel al regelmatig, zoals bij de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Mijdrecht waar Ballast Nedam 6000 ton Korrelzand verwerkt.
In 2021 heet een restproduct niet meer een restproduct, maar een bijproduct. Korrelzand is een vliegas, omdat het van de wand wordt geschrapt van de verbrandingsoven van afval, terwijl een bodemas een bijproduct die van de onderkant van de verbrandingsoven wordt geschrapt. Staalslakken als ophoogmateriaal is een bijproduct van het verwerken van ijzererts tot een hoogwaardige staalsoort. Bij het verwerken van ijzererts wordt kalk toegevoegd, die in de staalslakken gaan zitten. Bij de verwerking van de staalslakken verdient dit de nodige zorg. Niet uitgebluste kalk vermengd met water leidt tot volumevergroting. Ook zware metalen in de slakken kunnen worden uitgeloogd door water.
Bims is vulkanisch puimsteengruis. Puimsteen kan men beschouwen als het "schuim" van de uitstromende lava. Dit zeer lichte en poreuze gesteente wordt ook wel bimssteen genoemd. Tufsteen is een vulkanisch afzettingsgesteente, ontstaan uit neervallende steenstukken en stof na een vulkanische uitbarsting. De vaak nog gloeiende stukken kunnen in het centrum van de uitbarsting tot een vrij dichte steen aaneenkitten. Deze steen, kerntufsteen, wordt toegepast als bouwtufsteen. De buiten het centrum neergevallen steen en stof is lichter en poreuzer van structuur dan de kerntufsteen. Deze randtufsteen wordt verwerkt tot tras. Men noemt de steen daarom ook wel trastufsteen.

Geen opmerkingen: