dinsdag 3 juni 2008

Holland Colours

Het kleurenassortiment van Holland Colours bestaat uit meer dan het aloude rood-wit-blauw. De internationale onderneming maakt een breed scala aan “kleurconcentraten” voor kunststoffen, zoals buizen in de bouw, plastic flesjes en siliconenkit.
De gepatenteerde concentraten zien eruit als kleine korreltjes, die uit poederpigment gemaakt worden. Bij dit productieproces haalt Holland Colours de “maximale kleurkracht” uit het poeder, vertelt financieel directeur Gert Jan Luiten van Holland Colours. Hij vergelijkt het concept met pannenkoekenmix maken. “Als je meel in het beslag doet, moet je goed roeren en kloppen om te voorkomen dat het klontert. Gooi je er suiker in, dan mengt dat zonder problemen. Wij maken concentraat dat zich gedraagt als suiker.”
De fabrikant kan de “korreltjes” van Holland Colours daardoor tijdens het productieproces toevoegen en doseren. Dat was ook de 12 oprichters, allemaal ex-werknemers van chemieconcern BASF, in 1979 voor ogen hadden. Ze werken bij de kleine maar goed draaiende verftak, die bij een reorganisatie werd opgedoekt.
Ze zochten een vervanging voor kleuren met pure pigmenten. Die stuiven, klonteren en moeten gemengd worden voordat de productie kan beginnen. Holland Colours, dat in 1989 naar de Amsterdamse beurs ging, heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Het internationale bedrijf heeft veel last van de dalende dollarkoers. Ook de grondstofprijzen voor pigment zijn fors gestegen.
Een van de eerste geïnteresseerden in het concept van Holland Colours was een fabrikant van buizen in de bouw. Daar bleek het uitermate geschikt voor en tegenwoordig is de onderneming wereldwijd marktleider op dit gebied, aldus Luiten. Daarnaast richt de kleurproducent zich ook op siliconenproducten en plastic verpakkingen. Zo zijn de flesjes van frisdrank, bier en ketchup met concentraat van Holland Colours gekleurd. Allemaal klantspecifieke kleuren. “Want het groen van Sprite is heel anders dan het groen van 7-Up.”, verzekert financieel directeur Luiten.

Geen opmerkingen: