maandag 6 november 2017

KPN-kabel

De KPN-kabel in de straat heeft de kleur blauw. Ziggo heeft een groene kleur kabel. Bij glasvezelkabels worden er held-on lasgaten gemaakt. De glasvezel wordt in de mantelbuis geblazen. KPN-kabels zijn vaak van koper, Ziggo-kabels zijn van koper/coax. Tele2 (glasvezel) heeft vaak een oranje kleur kabel. Eurofiber (glasvezel) heeft een rode kabel met een blauwe streep erop. Een verdikking in de KPN-kabel is een las.


Voor de verlegging van de KPN-kabel is een verleggingsformulier nodig. De KPN-kast wordt onderbrekingsvrij verplaatst. Een witte pvc-buis is water en een gele pvc-buis is gas. Vaak is een gele pvc-buis niet trekvast door de moffen, waardoor door heien de moffen los kunnen gaan. Een trekvaste mof in een gele PE-buis is aan te raden.
Een KPN-kabel is moeilijk uit te peilen, tenzij er gebeld wordt over de desbetreffende KPN-lijn. Glasvezelkabels zijn bijna niet uit te peilen, hierdoor wordt er vaak een signaleringskabel bij de glasvezels bijgelegd. Elektriciteitskabels uit de jaren 70 hebben vaak een zink/papieren omhulsel. Als er een knik in het zink komt, kan er grondwater bij de elektriciteitskabel komen, waardoor er storing op het elektriciteitsnet kan ontstaan.

De straatpot van LD-gas is een vierkant betonelement. Onder het vierkant betonelement zit een afsluiter en de betonnen straatpot van HD-gas is een ovaal. Onder de ovalen straatpot zit een afsluiter met een afblaassysteem.

Wit pvc kan ook een gasleiding zijn. Wit pvc heeft een kleinere SDR-verhouding. De wanddikte is vrij gering. Liander heeft het beleid bij renovatiewerkzaamheden bij de gemeente deze gasleiding te vervangen.

Geen opmerkingen: