zondag 21 september 2014

WMO 2015 met o.a. Nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) per 1 januari 2015

WMO 2015: Zoveel mogelijk mensen laten meedoen aan de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen

Nieuwe wet langdurige zorg (Wlz)

Nieuwe cliƫnten moeten een aanvraag doen via ciz.nl. Het CIZ beoordeelt per aanvrager de situatie en het verzoek. U kunt ook kiezen voor zorg thuis, maar alleen als de zorg thuis verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan opname in een instelling. Cliƫnten die zorg thuis willen ontvangen, kunnen kiezen tussen het persoonsgebonden budget (pgb) en het volledige pakket thuis (vpt). Op grond van de Wlz kan de woning worden aangepast. De eisen voor pgb en vpt worden wel aangescherpt.

Zorgverzekeringswet (Zvw)
Medische en verpleegkundige zorg is geregeld via de Zorgverzekeringswet (ZvW). Hieronder vallen per 1 januari ook hulp bij persoonlijke verzorging (hulp bij douchen, toiletgebruik, aankleden, eten, drinken en eenvoudige verpleegkundige handelingen) en verpleging van mensen met een lichamelijke aandoening. Deze taken vallen nu nog onder de AWBZ, maar vervalt per 1 januari. De wijkverpleging krijgt dus een belangrijke rol, omdat ze meer verpleging en verzorging aan huis gaan leveren. Het doel is om mensen langer thuis te laten wonen. Ook de langdurige GGZ (psychiatrische zorg) wordt de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars. De ZvW wordt uitgevoerd door de eigen zorgverzekeraar.

Jeugdzorg

In de Jeugdwet wordt de jeugdzorg geregeld. In de jeugdzorg krijgen kinderen, jongeren en hun ouders gedwongen of vrijwillige hulp bij opgroei- en opvoedproblemen. Nu al is de gemeente verantwoordelijk voor opgroei- en opvoedondersteuning en de gezondheidszorg voor jeugdigen. Per 1 januari 2015 wordt dit uitgebreid met hulp en ondersteuning aan kinderen met een beperking, geestelijke gezondheidszorg voor kinderen/jeugdigen tot 18 jaar, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Internetsites:
www.zorghulpatlas.nl
www.rijksoverheid.nl
www.degemeente.nl

Geen opmerkingen: