vrijdag 21 februari 2014

Omissies in Aanbestedingswet

Omissies in nieuwe Aanbestedingswet:


Bij Europese aanbestedingen geldt op grond van de richtlijn een geheimhoudingsplicht, maar de Aanbestedingswet zwijgt daarover bij nationale aanbestedingen. Nu kunnen concurrenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur proberen te achterhalen hoe andere offertes eruitzagen.


Een andere weeffout is de vergoeding van offertekosten als een opdracht naar een ander gaat. De EU-richtlijn die dit regelt stelt dat deze schade moet worden vergoed als een ondernemer de opdracht misloopt door een fout van de aanbesteder, terwijl de ondernemer een reƫle kans had de opdracht wel te krijgen. De schadevergoeding moet in de nieuwe Aanbestedingswet worden opgenomen, zeker nu die richtlijn twintig jaar geleden al in werking is getreden.


De Aanbestedingswet kent geen motiveringsplicht wanneer de opdrachtgever terugtrekt. Aanbesteders mogen afzien van gunning, maar daar moeten ze een gegronde reden voor hebben. Ze mogen niet zeggen: de winnende partij staat me niet aan. Op grond van de Aanbestedingswet hoeft dat echter niet te worden gemotiveerd. Opmerkelijk genoeg stond die motiveringsplicht wel in het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten, de voorloper van de Aanbestedingswet.



Geen opmerkingen: