dinsdag 5 november 2013

Slapende rekening

Nabestaanden kunnen vanaf volgend jaar op een eenvoudige manier controleren of een overleden familielid nog een bankrekening heeft waar een tegoed op staat. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Chris Buijink.
                             
Op dit moment moeten nabestaanden alle banken afzonderlijk afgaan om te horen of er nog een rekening loopt. Daarbij moeten dan allerlei gewichtige formulieren worden ingevuld, ook als achteraf blijkt dat er niks te halen is. Slapende tegoeden, die niet worden geclaimd, vallen volgens de wet nu na twintig jaar aan de bank, maar banken doen daar geen beroep op, zegt de NVB. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling", zegt Buijink.
Binnen NVB-verband werken alle banken daarom nu samen om die speurtocht te vergemakkelijken. De banken bouwen een digitaal loket waar nabestaanden eenvoudig kunnen nagaan of hun overleden familielid nog geld had staan bij de bank. „We hopen dat het in de eerste helft van 2014 operationeel is”, zegt Buijink.
Hoeveel erfenis Nederlandse nabestaanden de afgelopen jaren is misgelopen door Nederlandse erfgenamen is niet bekend. In BelgiĆ« is vorig jaar een inventarisatie geweest onder slapende rekeningen van overledenen en van nog levende rekeninghouders. Daaruit bleek dat het om zo’n 1 tot 1,5 miljoen rekeningen ging waarop zo’n €70 miljoen stond.

Geen opmerkingen: