dinsdag 5 november 2013

Sinterklaas: Strooien van peperzouten

Drie meisjes werden door Nicolaas voor de prostitutie behoed doordat hij 's-nachts een bruidschat voor hen door het raam naar binnen gooide, zo gaat de legende. Dit is mogelijk de oorsprong van de traditie dat Sint-Nicolaas cadeautjes brengt en dat een onbekende snoepgoed de kamer ingooit.

Page

Zwarte Piet is uitgedost in een soort pagepakje uit de 16e-17e eeuw; edellieden hadden knechten die er zo uitzagen, waarschijnlijk gaf men Sinterklaas om die reden zo'n dienaar. Hij draagt een baret met een veer, een fluwelen jas, een pofbroek die nu over de knie reikt maar vroeger een korter ballonbroekje was, een kraag en manchetten, en een maillot en handschoenen tegen de kou.

Schoen

Vanaf vandaag mogen officieel de schoenen weer worden gezet. De traditie bestaat al sinds de 15e eeuw. Toen nog in de kerk; wat rijke burgers erin deden, werd onder de armen verdeeld. Later gebeurde dat ook thuis. Op enkele schilderijen van Jan Steen is te zien wat de kindertjes van Sinterklaas kregen: speelgoed en snoepgoed als speculaas, pepernoten, chocoladeletters en marsepein. Jongens kregen soms een roe.

Modern

Het boekje Sint Nicolaas en zijn knecht uit ongeveer 1850 van onderwijzer Jan Schenkman ligt aan de basis van het moderne Sinterklaasfeest. Oude elementen (schoolbezoek, strooien, pakjesavond) en nieuwe (stoomboot, intocht, Zwarte Piet) werden opvoedkundig verantwoord door elkaar gehusseld. Vooral via scholen, die Sinterklaas als stok achter de deur gebruikten, werd het nieuwe feest verspreid.

Geen opmerkingen: