dinsdag 20 augustus 2013

Inpassingsplan c.q. bestemmingsplan

Inpassingsplan is het bestemmingsplan van de provincie. Vaak afgekort als PIP (Provinciaal inpassingsplan). Het inpassingsplan heeft dezelfde criteria als een bestemmingsplan.

Provincie -  Inpassingsplan
Gemeente - Bestemmingsplan

Voorbereidingsbesluit:
Als bijvoorbeeld de provincie een weg wil plannen en de gemeente wil in dit tracé bouwen, dan kan de provincie een voorbereidingsbesluit nemen

Wijzigingsbesluit:
Een lichte ingreep op het bestemmingsplan. Bijvoorbeeld een steiger is geen onderdeel van het bestemmingsplan, maar dat kan gewijzigd worden als er eenmaal een concrete aanvraag voor is. Als het wijzingsplan er komt, kunnen mensen, bedrijven wel bezwaar hiertegen maken. Er wordt gebruik gemaakt van de "wijzigingsbevoegheid" van het bestemmingsplan.

Principeverzoek:
Het opzetten van een ontwikkelovereenkomst gaat via een principeverzoek. De gehele procedure rondom het bestemmingsplan duurt ongeveer een half jaar.

Bestemmingsplan:
Een bestemmingsplan is een juridisch stuk waarin onder andere staat voorgeschreven hoe je de grond of een gebouw mag gebruiken, of je mag bouwen en zo ja, hoe hoog. Nieuwe bebouwing moet passen in het bestaande bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan regelt de functies voor de grond van een perceel. In dit geval gaat het om de functie "Maatschappelijk-pastorie". Binnen dit plan wordt de mogelijkheid geboden om de bestemming onder voorwaarden te wijzigen naar "Wonen-woongebouw". De aanvraag voldoet aan deze voorwaarden. Het wordt daarom verantwoord geacht om op grond van artikel 3.6, eerste lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan te wijzigen.

De volgende fasen zijn van toepassing op het bestemmingsplan:
- ontwerp;
- vastgesteld;
- onherroepelijk.

Coördinatieregeling
De coördinatieregeling is een instrument om verschillende procedures, die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de beide bestemmingsplannen en vergunningverlening gezamenlijk te doorlopen.
Bijvoorbeeld het college legt de gemeenteraad tijdens de vergadering daarom twee nieuwe bestemmingsplannen voor.
Hierbij worden in één procedure alle benodigde vergunningen samen met de bestemmingsplannen afgehandeld.

Geen opmerkingen: