donderdag 14 februari 2013

Lezing opkomst en ondergang van een Vikingstad


LEZINGEN


Opkomst en ondergang van een Vikingstad


Zo aan het begin van 2013 worden in het Viking Informatiecentrum te Den Oever 3 lezingen gehouden. Hauke Gipp, van oorsprong uit die omgeving afkomstig, zal de spits afbijten met een lezing over de in die tijd zeer welvarende handelsstad Haithabu. De plek waar de stad ooit lag ligt tegenwoordig in de Duitse deelstaat.Sleeswijk-Holstein.

Haithabu een vroegmiddeleeuws handelscentrum als poort naar de Vikingtijd.

Het waren waarschijnlijk Friese handelslieden die eind van de 8 ste eeuw de handelsplaats Haithabu in het huidige Noord-Duitsland stichten. Pas nadat de Deense koning Godfred in het jaar 808 handelslieden uit de plaats Reric gedwongen had zich in Haithabu te vestigen, begint het bijna 300 jaar durende succesverhaal van de “stad op de hei”.

De omvangrijke opgravingen vanaf het begin van de 20 ste eeuw tot heden geven ons een unieke kijk in het leven van edelen, krijgers, handelaren, ambachtslieden en slaven die deze handelsmetropool in het grensgebied van Denen, Saxen, Franken, Friezen en Slaven ruim 1000 jaar geleden hebben bewoond.

Door de kennis en de vertelkunst van Hauke zult u zich niet vervelen en op een luchtige manier meer inzicht krijgen in het doen en laten van de Vikingen.

Donderdag 24 januari 2013
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 4,00 p.p. incl koffie/thee


EXPOSITIES

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In onze tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij uiteraard de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):

* zilver in de economie van de Vikingtijd
* Wieringen als handelslocatie op de reizen naar en van Dorestad, Denemarken en Engeland
* handelsproducten van de Vikingen en Friezen
* wapens van Vikingen, Franken en Friezen
* een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldelevschepen uit Roskilde, Denemarken.

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

 

Geen opmerkingen: