zondag 2 oktober 2011

Heidi

Heidi-land ligt in het oosten van Zwitserland tussen Bad Ragaz en Amden. Centrum van de regio is het diepblauwe meer de Walensee. Het ligt op zo'n 860 kilometer van Utrecht en is in ongeveer acht uur te bereiken met de auto.
Vliegen kan op de luchthaven van Zürich, op zo'n uurtje rijden. Ook de treinverbindingen zijn goed. In tien uur sta je aan de oevers van de Walensee.

De boeken over Heidi vind je in vijftig talen en naar schatting vijftig miljoen examplaren zijn er sinds 1880 verkocht.
Het verhaal gaat over de vijfjarige Heidi die na de dood van haar ouders bij haar tante Dete gaat wonen. Als deze een baan krijgt aangeboden in Frankfurt, wordt Heidi naar haar opa in de Zwitserse bergen gestuurd. Daar is ze dolgelukkig. Ze kan goed opschieten met Peter. Als Heidi terug moet naar de stad om de invalide Klara gezelschap te houden, krijgt ze enorme last van heimwee. Als zij en Klara, die in een rolstoel zit, na een jaar terug mogen, knapt Heidi zienderogen op. Net als Klara, die na het drinken van veel geitenmelk haar stoel niet langer nodig heeft.

Miljoenen meisjes over de hele wereld hebben de boeken over Heidi verslonden. En nog altijd is het werk van Johanna Spyri uit 1880 over het Zwitserse Alpenmeisje, de goudgele kaas, verse geitenmelk en sterke handen van hoeder Peter immens populair. Wie er echt geen genoeg van kan krijgen, moet 's zomers eens langs in Heidiland.

De berghut van Heidi staat in het Zwitserse gehucht Maienfeld in het kanton Graubünden. Na de snelweg volgen we gewoon de vele bordjes omhoog.

Voor wie het wel echt wil weten: de Zwitserse Johanna Spyri raakte eind negentiende eeuw overspannen en herstelde in het beroemde kuuroord Bad Ragaz. Met een vriendin trok ze regelmatig de bergen in voor de broodnodige rust. Tijdens één van de wandelingen deden de vrouwen Maienfeld aan, een nabijgelegen middeleeuws dorpje. Daar ontmoette Spyri een weesmeisje dat bij haar opa woonde. Af en toe kwam er een jongen langs die de schapen hoedde. De Zwitserse schrijfster verzon een verhaal om de kleuter heen en noemde haar Heidi.

Geen opmerkingen: