dinsdag 18 januari 2011

QR-code


QR (Quick Response): overal je online gids bij de hand

Stel je loopt door een stad. Je staat vol bewondering te kijken naar een monument. Eigenlijk zou je er meer vanaf willen weten. Dan kan met QR-codes (Quick Response).

Een QR-code is te vergelijken met een barcode, die je tegenwoordig op elk product ziet. Bij QR zijn het geen lijntjes, maar blokjes. Samen vormen de blokjes een code, die verwijst naar een informatiepagina op de mobiele website. De QR-codes zijn bijvoorbeeld afgebeeld op bordjes, die je vindt bij monumenten en bijzondere gebouwen.

Wat moet je doen? De QR-codes werken alleen als je een smartphone hebt met een camera. En als je een QR-applicatie hebt geïnstalleerd. Als je niet weet hoe dat moet, kun je kijken naar bijvoorbeeld de website van Oneindig Noord-Holland, http://www.onh.nl/qrcode.
Heb je dat allemaal? Dan is het heel simpel. Start de applicatie en scan het QR-bordje. Automatisch verschijnt dan een link naar de mobiele webpagina met de informatie over het gebouw of monument. En vanuit deze pagina kun je doorsurfen naar andere pagina’s van de aanbieder van de website.

Waar vind je QR-bordjes? De komende jaren wil de provincie Noord-Holland honderden QR-bordjes in Noord-Holland hebben. Bij de routes in Hilversum (omroepgebouwen), Alkmaar (historische gebouwen) en de migrantenroute (naar Haarlem) staan al QR-bordjes.
Een QR-code is als het ware een snelkoppeling mét gegevensoverdracht. Uw telefoon leest de code en vertaalt het naar een internetadres of andere gegevensfunctie. Ook is deze snelkoppeling op te slaan als een bladwijzer (bookmark).

Geen opmerkingen: