donderdag 18 november 2010

Oorlogslego


Op Lego lijkend oorlogsspeelgoed uit China is momenteel een grote hit onder kinderen.

De onder de naam Sluban verkochte bouwstenen vullen een gat in de markt dat de Deense Legofabrikant decennialang bewust liet bestaan, omdat hij weigerde wapentuig voor kinderen te produceren.
De Chinese tegenhanger produceert zonder scrupules Lego-achtige amfibietanks, gevechtshelikopters, antitankkanonnen, straaljagers en afweergeschut. ,,Als kinderen dit speelgoed niet hebben, pakken ze wel een tak om oorlogje te spelen", aldus een zegsman van Sluban-importeur Nedco uit Nieuwerkerk aan den IJssel.


Het speelgoed is kort na de introductie op de Nederlandse markt al verkrijgbaar bij negentig winkels en veertig marktkramen. Ook krijgsmachtgerelateerde internetwinkels als Veteranenshop.nl verkopen Sluban. ,,De legerlijn is goed voor een kwart van onze totale omzet", zo meldt Nedco.


Lego Benelux in het Belgische Brasschaat ziet de komst van de oorlogsmodellen met lede ogen aan, maar kan niets uitrichten. Het Europese Hof ontnam de fabrikant afgelopen najaar het octrooi op de stapelsteentjes. Sindsdien mag iedereen het speelgoed namaken.


Bij de Action (www.action.nl) kun jij van de firma Toi Toys soortgelijke bouwstenen kopen voor 45 eurocent.

Sluban bouwstenen zijn ook te verkrijgen bij drogisterij Vroegop in Andijk. Sluban past op de bekende bouwstenen. Kijk voor alle informatie op de site: http://www.drogisterijvroegop.nl/

Geen opmerkingen: