dinsdag 7 september 2010

Freestyleskiën (Moguls en Aerials)

Liever de lucht in. Freestyleskiën werd pas in 1992 toegevoegd aan het officiële programma. Daarvoor was dit spectaculaire onderdeel een demonstratiesport. De Winterspelen kennen twee disciplines: moguls en aerials, die zowel door mannen als door vrouwen worden uitgevoerd.

Moguls
Bij de moguls skiet de deelnemer over een helling vol hobbels, de buckel- of pukkelpiste. De afstand moet zo snel mogelijk worden afgelegd. Onderweg bevinden zich twee schansjes, waarop de deelnemer acrobatische sprongen moet laten zien. Die worden door een jury beoordeeld. De eindtijd en de sprongen zorgen samen voor een score.
Mogulskiërs maken een afdaling langs een steile, 250 meter lange baan bedekt met bulten (moguls) en moeten sprongen en manoeuvres in de lucht uitvoeren. Skiërs maken twee sprongen vanaf vastgestelde punten die gelijk over de route zijn verdeeld. In elke sprong worden twee of drie technieken gecombineerd. Een jury beoordeelt de sprongen en ook de tijd die de skiër op de klok zet is bepalend voor zijn klassering.

Arials
Bij de aerials gaat het puur om sprongen: het is een soort schoonspringen op lange latten.

Geen opmerkingen: