dinsdag 7 september 2010

Curling, schaken op ijs

Curling, schaken op ijs. Er wordt weleens lacherig over curling gedaan, maar het is een serieuze sport. Met ijzeren precisie wordt een twintig kilo zware granieten schijf naar een dartbordachtig doel geschoven. Twee vegers met dure bezems, voorzien van varkens- of paardenharen of synthetische haren, kunnen de baan van de schijf beïnvloeden door op het ijs aangebrachte bevroren druppels te ontdooien. Canada is van oudsher favoriet bij het "schaken op ijs" en telt de helft van alle curlers ter wereld.

Doel
Twee teams van vier spelers laten elk twee stenen over het veld (sheet) glijden. De stenen moeten zo dicht mogelijk bij het scoringsgebied (house) komen. Het team met de steen het dichtst bij de house wint de speelronde en krijgt per dichtsbijzijnde steen een punt. Het team dat na 10 speel-ronden de meeste punten heeft wint de wedstrijd.

Schoenen
Zool van de ene schoen is gemaakt van teflon zodat de speler kan glijden bij het schieten. De andere schoen heeft een rubberen grip om te kunnen remmen.

Bezem
De bezem is gemaakt van synthetisch materiaal.

Steen
De diameter van de steen is 30 cm en het gewicht van de steen ligt tussen de 19 en 20 kilo en het materiaal is van graniet.

Curling-termen
Hack: Afzet voor de voet bij de sliding (worp);
Hogline: Steen moet zijn losgelaten voordat deze lijn is gepasseerd;
Oppervlakte: Voorbewerkte ijsvloer;
Button;
Backline;
Tee line;
House

Geen opmerkingen: