zaterdag 3 april 2010

De mythe van het Gulden Vlies


De mythe van het Gulden Vlies is de mythe van Jason, op zoek naar het Gulden Vlies in Colchis, het oude Georgië. Griekse schrijvers maakten al vanaf de derde eeuw voor Christus melding van de legendarische rijkdom van het land Colchis. De methode van goudwinning in deze streek, het gebruik van schapenvacht om goud uit te rivieren te "vangen", is de basis van de Griekse mythe van het Gulden Vlies. In Colchis vond Jason niet alleen het Gulden Vlies, de rijkdom van het land, maar ook zijn bruid, de koningsdochter Medea. De legende groeide uit tot een van de meest populaire verhalen in de Griekse mythologie en was de basis voor de belangrijkste ridderorde uit de middeleeuwen, de exclusieve Orde van het Gulden Vlies.


Jason op zoek naar het Gulden Vlies

De Griekse mythe van het Gulden Vlies verhaalt over Jason, zoon van koning Aeison. Deze koning werd van de troon gestoten en vermoord door zijn broer Pelias. Jason vluchtte, maar kwam terug om het koningschap op te eisen. Pelias zei dat hij die zou krijgen, maar hij eiste eerst dat Jason het Gulden Vlies, een gouden ramsvel, uit Colchis moest halen. Een gevaarlijke tocht, waarin hij te maken kreeg met veelarmige monsters, wraaklustige vrouwen en bewegende rotsen.


Jason besloot de reis te ondernemen en verzamelde een groot aantal Griekse helden, onder wie de sterke Heracles, de Atheense held Theseus en de zanger Orpheus. De deelnemers aan deze expeditie werden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heette.


Jason overwon alle gevaren gedurende deze reis en arriveerde ongeschonden in Colchis. Hier aangekomen vroeg Jason aan koning Aietes om het Gulden Vlies. Deze wilde het Gulden Vlies wel geven als Jason een aantal onmogelijke opdrachten kon uitvoeren. Zo moest hij twee stalen vuurspuwende stieren temmen en daarmee een veld omploegen, vervolgens drakentanden zaaien en de krijgers verslaan die hieruit zouden ontspruiten. Met hulp van de koningsdochter Medea wist Jason deze opdrachten te voltooien. De voorwaarde voor haar hulp was echter dat Jason met haar moest trouwen. Dat beloofde hij.


Na deze opdrachten keerde Jason terug naar de koning om het Gulden Vlies te ontvangen. Maar Koning Aietes, verrast en boos dat Jason heelhuids terugkeerde van zijn opdrachten, vertelde Jason dat het Gulden Vlies door een draak bewaakt werd; om het te krijgen moest Jason eerst de draak verslaan. Gelukkig kon Medea de draak in slaap zingen, waardoor Jason het Gulden Vlies kon meenemen.


Aietes was woedend dat Jason het Gulden Vlies toch heeft kunnen meenemen en dat zijn dochter Medea en ook zijn zoon (de troonopvolger) met Jason mee gingen. Hij ging met zijn schepen achter de Argo aan. Maar Medea, die over duistere krachten beschikte, sneed haar broer in stukken en gooide hem over boord, Aietes bleef achter om de resten van zijn zoon te verzamelen zodat hij begraven kon worden en Jason kon met het Gulden Vlies, de Argonauten én Medea terug varen naar zijn land.

Geen opmerkingen: