donderdag 15 april 2010

Cornelis Johannes Kieviet

De schrijver Cornelis Johannes Kieviet werd op 3 maart 1858 in Hoofddorp geboren. Hij woonde in een klein arbeidershuisje aan de Hoofdweg recht tegenover het oude raadhuis. Toen hij zestien was ging hij naar de kweekschool in Delft. In 1877 keerde hij naar Haarlemmermeer terug en werkte als hulponderwijzer aan de openbare lagere school nummer 3 in Vijfhuizen. Een paar jaar later kreeg Kieviet een aanstelling in Lisse. Hier ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Gezina Veldhuyzen van Zanten. Later was Kieviet nog onderwijzer in Den Haag, Zaandam en Etersheim.

Kieviet vond de bestaande kinderboekjes te braaf. Hij besloot daarom zelf een ander soort kinderboek te gaan schrijven. Elke avond schreef hij tien velletjes vol, die hij eerst aan zijn vrouw voorlas en de volgende dag in de schoolklas. Hij keek dan hoe de kinderen reageerden en wist zo of hij nog iets aan de tekst moest veranderen.

In 1891 verscheen het eerste Dik Tromboek, "Uit het leven van Dik Trom" bij uitgeverij Kluitman. Voor een deel speelden de verhalen in de Dik Tromboeken zich in Hoofddorp af. Sommige figuren in de Dik Tromboeken hebben ook echt bestaan, zoals de gemeente-veldwachter Flipsen. Alleen de hoofdpersonen Dik Trom zelf is door de schrijver verzonnen.

In het begin verkochten de Dik Tromboeken slecht. Het duurde jaren voordat de eerste druk was uitverkocht. Pas nadat de illustrator Braakenstek het van tekeningen had voorzien liep de verkoop uitstekend. Kieviet schreef zes Dik Tromboeken en ruim vijftig andere jeugdboeken. Op 12 augustus 1931 overleed Kieviet

Geen opmerkingen: