donderdag 25 maart 2010

Euromast 50 jaar


De Euromast in Rotterdam is woensdag aangewezen als rijksmonument. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de topattractie een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode na de oorlog. Door Duitse bombardementen lag een deel van de Rotterdamse binnenstad in puin.
De Euromast, die donderdag zijn vijftigjarig bestaan viert, heeft door de hoogte, vorm en ligging een grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het is volgens de organisatie een ,,oriƫntatiepunt in het silhouet van Rotterdam''. Daarnaast staat de mast volgens de dienst ,,symbool voor een moderne attractietoren gericht op vermaak van een groot publiek''.
De mast werd ontworpen door architect H.A. Maaskant, die een stevige stempel op de wederopbouw van de stad drukte. Hij ontwierp ook het Groothandelsgebouw bij het centraal station in Rotterdam en de Zuidpleinflat, die sinds kort ook rijksmonument zijn.
De euromast is destijds gebouwd in verband met de Floriade. In de jaren zestig is de euromast opgeleverd en eind jaren zestig de skytower. Het gedeelte boven het restaurant. De euromast van nu is in twee gedeelten gebouwd.

Geen opmerkingen: