zaterdag 14 november 2009

Geen vrouwelijke skispringster

Het onderdeel skispringen voor vrouwen ontbreekt zo goed als zeker volgend jaar op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Een Canadese rechtbank heeft de lokale organisatie van de Spelen (VANOC) gelijkgegeven in het besluit om de skispringsters te weren.
Een afvaardiging van vrouwelijke skispringers was naar de rechter gestapt om via die weg een plek op de Winterspelen af te dwingen. De discipline maakt sinds 1924 deel uit van de Olympische Spelen, maar heeft geen competitie voor vrouwen. Het internationaal olympisch comité (IOC) voert als argument aan dat te weinig skispringsters een acceptabel niveau halen. De vrouwen hadden de lokale organisatie voor de rechter gedaagd omdat hun afwezigheid op het programma in strijd zou zijn met de anti-discriminatie wetgeving in Canada.
De rechtbank oordeelde echter dat VANOC gebonden is aan de IOC-besluiten. De skispringsters kunnen nog in beroep gaan bij de hoogste gerechtelijke instantie in Canada, maar die kan de zaak waarschijnlijk niet behandelen voor start van de Winterspelen in februari.

Geen opmerkingen: