zaterdag 18 juli 2009

Zuurkoolsalade bij de bbq

Waarom Nederlandse zuurkool zo zuur is, net als dat Nederlandse yoghurt gewoon niet te eten is, blijft me een raadsel. Proeven die mensen nu zelf nooit eens hun eigen gerechten. En o ja, jullie weten nu zo langzaam wel dat ik op zaterdag niet kook. Deze salade is een geweldig alternatief, ook op de vakantie, zo gemaakt, en heel erg gezond. Zit je in Frankrijk dan heet het choucroute en in Duitsland Sauerkraut en het is in alle gevallen mild en lekker, in Nederland… tja, pech, dan moet je die wat duurdere wijnzuurkool nemen. Dat gaat nog wel. Smaakt vrijwel overal bij.

Nodig voor 2 personen: 125 gram wijnzuurkool, 1 kleine geraspte wortel, 1 appel, zakje gemengde noten, halve eetlepel olijfolie, 1 eetlepel kruidenazijn, kwart theelepel karwijzaad, gestampt, mosterd en zout, laat de zuurkool uitlekken, niet wassen en snij klein. En dan, heel moeilijk, alle ingrediënten erbij en flink omscheppen en een uurtje laten staan.

Lekker bij de bbq. Hamburgers, spareribs, varkenssaté, speklapjes, saucijzen, kipdrumsticks, tartaartjes, shaslicks (satestokjes met ananas, paprika, courgette en dergelijke). Gepofte aardappelen. Bbq-saus. Satésaus.

Geen opmerkingen: