donderdag 12 februari 2009

Zet snel de rem op General Motors

Het blijft hangen en wurgen voor de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM). Het boegbeeld van de zo geplaagde Amerikaanse auto-industrie, dat bekend is van klassieke merken als Cadillac en Pontiac, maar hier meer bekendheid geniet vanwege Saab, vecht nog steeds voor zijn bestaan.
In een poging om de Amerikaanse regering ervan te overtuigen dat het General Motors bestaansrecht heeft, gaat het fors in zijn personeelsbestand snijden. Het is van plan om wereldwijd tienduizend banen te schrappen. General Motors kreeg onlangs een lening van de Amerikaanse overheid van maar liefst 17,4 miljard dollar. Eén van de voorwaarden die de overheid heeft gesteld is dat GM zijn bedrijfsstructuur ingrijpend verandert, zodat het op eigen benen kan blijven staan.
Die lening moet hoe dan ook voor 2012 worden terugbetaald. De onderneming heeft tot 17 februari gekregen om met een herstelplan te komen. Mocht de autofabrikant daar onverhoeds niet in slagen, dan moet het het geleende bedrag van 17,4 miljard dollar meteen terugbetalen.
Financiële experts denken dat dat onbegonnen werk is en zeggen dat het voor GM beter is om het faillissement aan te vragen. Het is nu eenmaal te log en te traag om te kunnen concurreren. Ons advies is dan ook om het uit koers geraakte GM zo snel mogelijk te verkopen.
Koers General Motors: $2,70 $2,74
Koers euro/dollar: 1,29

Geen opmerkingen: