donderdag 15 januari 2009

Wijn uit Nieuw-Zeeland


Sauvignon Blanc-wijn uit Nieuw-Zeeland



  1. Aqus


  2. Fernleaf


  3. Takapu
Sauvignon Blanc, Fernleaf, uit Nieuw-Zeeland


  • Montana wijn, zie http://www.montana.co.nz/



  • Jeffrey bay

  • 6. Kingfisher Bay Sauvignon Blanc, die door Dirk III voor minder dan 5 euro werd aangeboden. Een doorbraak. Helaas had Dirck een dusdanig kleine voorraad dat de Kingfishers in no time waren uitgevlogen. Het is nu wachten op de nieuwe lading 2010.

    7. Tinpot Hut. Intussen zag ik bij toeval van de Hema de Tinpot Hut 2009. Die kende ik nog van een duur dineetje in een trendy Londens restaurant. Tinpot wordt gemaakt door Fiona Tunner, één van de betere wijnmaaksters van Nieuw-Zeeland. Ze werkt veel samen met Matt Thomson, misschien wel 's werelds grootste sauvignon blanc-expert. Een kwaliteitsgarantie dus. Fiona en Matt moeten namelijk niets hebben van die goedkope bulkpraktijken van sommige collega's. En dat proeven we terug in deze Tinpot Hut gemaakt van eigen druiven uit de buurt van de Blind River in de Awatare vallei en aangevuld met zorgvuldig geselecteerde druiven uit andere delen van Marlborough.

    Deze winnaar van de Britse Sommeliers Wine Awards Gold List is knisperend fris met tropisch fruit, kruisbessen en wat granny smith. Goed, geen 5 euro zoals bij Dirck, maar met 7,50 euro is deze Hema-wijn toch iedere cent meer dan waard.

    8. Spy Mountain. Verkrijgbaar bij de Aldi voor 4 euro.

    9. Villa Maria. Verkrijgbaar bij de Deen en de Plus voor rond de 8 euro.

    10. Flaxbourne, Sauvignon Blanc, www.flaxbourne.co.nl. Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor 7 euro.

    Unoaked Gisborne Chardonnay

    Wijnadvies van Oud Reuchlin & Boelen: de karakteristiek, knisperende Nobilo Orca Bay Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

    Sauvignon Blanc kent zijn oorsprong in de Loire, waar die waarschijnlijk al in de zestiende eeuw stond aangeplant. Pas aan het eind van de twintigste eeuw vond de kleine groene druif zijn weg naar de Nieuwe Wereld. Nieuw-Zeeland is na Frankrijk het grootste sauvignonland, gevolgd door Chili en Zuid-Afrika.
    Opmerkelijk zijn de aromatische verschillen gemeten aan de herkomst. De oer-sauvignon uit de Loire heeft typische aroma's als grapefruit, vers gemaaid gras, buxus, kattenpis, kalk en vuursteen. Die uit Nieuw-Zeeland is meer een tropische cocktail van passievrucht, mango en ananas. Ertussenin zit Chili met een fijne grassigheid, citrus en abrikoos.

    Brancott
    De B van Brancott Estate Letter Series Sauvignon Blanc. Brancott is Nieuw-Zeelands grootste wijnproducent en sinds 2005 onderdeel van drankgigant Pernod-Ricard. De sauvignon blanc van B is de vaandeldrager van het bedrijf. Een selectie van de beste percelen in het zuiden van Wairau Valley, die deels wordt gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten. Nogal ongebruikelijk, want vrijwel alle Nieuw-Zeelandse sauvignon ziet alleen roestvrij staal om daarmee het frisse karakter te benadrukken. Bij de B stuift grapefruit, passievrucht en witte perzik het glas uit. De houtinvloed is heel subtiel met als resultaat een klein bittertje in de afdronk. Een frisse, maar ook complexe sauvignon blanc, die je Down Under zelden aantreft.

    11. The Falcon Sauvignon Blanc 2017
    Vers gemaaid gras en tropische aroma's van passievrucht met limoen met een lichtrokerige afdronk.
    Importeur: Albert Heijn. Prijs 7,99 euro. In de bonus 5,99 euro.
    Van de naam The Falcon worden we niks wijzer. Via de naam van wijnmaker Rebecca Wiffen (ook op het etiket) komen we erachter dat Lawson's Dry Hill in Marlborough de producent is. Hun eigen sauvignon blanc zien we voor 19 euro op de site van www.voordeelwijn.nl staan.
    Hoewel het niet zeker is dat het hier om dezelfde wijn gaat (hij lijkt er wel verdacht veel op), is het in Nieuw-Zeeland gangbare praktijk om uit hetzelfde vaatje te tappen voor meerdere afnemers tegen verschillende prijzen. Dat hebben we eerder gezien bij de sauvignon blanc van Peter Yealands Estate die bij de Lidl voor een schijntje onder de naam Cimarosa in het schap ligt.



    Geen opmerkingen: