dinsdag 2 december 2008

Intel Core i7


De eerste pc's met Intels Core i7, de snelste processoren voor consumenten ooit, zijn sinds kort te koop. Vooral fanatieke gamers en videobewerkers profiteren van de extra snelheid.

Belangrijkste vernieuwing is dat de processor vier kernen heeft (quadcore). Tot nu toe hadden Intel-chips (cpu's) twee kernen. De vier nieuwe kernen kunnen elk twee series verwerkingen tegelijk uitvoeren. Daarmee komt het maximumaantal gelijktijdige verwerkingen op acht.

Een computer met Core i7 denkt als het ware dat hij acht verschillende processoren heeft. Een grote afbeelding wordt bijvoorbeeld niet meer van boven naar beneden ingeladen, maar vanaf acht verschillende punten.

De snelheidswinst hangt wel sterk af van het programma. De software moet afgestemd zijn op het werken met verscheidene processorkernen. Besturingssystemen Windows XP, Vista, Linux en Mac OS X zijn hiervoor al geschikt, maar dat geldt nog niet voor allerlei losse programma's.

Met name programma's om afbeeldingen en video's mee te bewerken, profiteren van Core i7, zoals de laatste versies van Adobe Photoshop en Illustrator, Pinnacle Studio 12 en Sony's Sound Forge. Ook zware 3D-games hebben baat bij de extra verwerkingscapaciteiten.

Zo is het schietspel Far Cry 2 van Ubisoft al geschikt voor werken met Core i7. Far Cry 2 draait onder de Core i7-processoren tot vijftig procent sneller dan onder zijn snelste voorgangers.

De verkoop van pc's met de Core i7-prĂ³cessoren begon deze week. Los kosten ze tussen de 200 en 1000 euro.


Geen opmerkingen: