vrijdag 25 juli 2008

Halloween - 31 oktober


De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen (1 november). Over de oorsprong van Halloween bestaan verscheidene theorieën. Vermoed wordt dat de oorsprong ligt bij het Keltische nieuwjaar. Op 31 oktober vierden de Kelten oudejaarsavond. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om de kwade geesten af te schrikken, droegen de Kelten angstaanjagende maskers.
Sommige onderzoekers noemen het verhaal van het Keltische Halloweenfeest echter volstrekte nonsens. Zoals John Helsloot van het Meertens Instituut. "Veel gebruiken zijn enorm oud en de oorsprong is niet te achterhalen." aldus de volkskundige.
Halloween wordt vooral gevierd in Angelsaksische landen. Kinderen gaan verkleed langs de deuren, roepen "trick or treat", en krijgen snoep. Huizen worden versierd met pompoenen met lichtjes, spinrag, spinnen en kaarsjes. In Amsterdam wordt Halloween al acht jaar door de Amerikaanse gemeenschap gevierd, met de kinderen. De feestvierders trekken door de stadionbuurt om hun tassen vol te krijgen. Voor volwassenen zijn er verkleedfeestjes.

Geen opmerkingen: