dinsdag 3 juni 2008

Kerken in Noord-Holland


Nederlands Hervormde kerk in De Rijp
De Nederlands Hervormde kerk in De Rijp is beroemd vanwege de drieëntwintig gebrandschilderde ramen, die prachtig gefilterd licht doorlaten. In 1654 verwoestte een grote brand in De Rijp 430 woningen, 160 pakhuizen, twee molens en de kerk.
Een jaar later was de kerk alweer klaar voor gebruik en in 1980 is hij volledig gerestaureerd.
De ramen hebben religieuze afbeeldingen, waarvan sommige gericht zijn op de “wrake Gods”. Want de dominees predikten dat de grote brand Gods wraak was omdat de inwoners van De Rijp door de welvaart te trots en te lichtzinnig waren geworden.
Een raam in de noordelijke kerkmuur toont de geschiedenis van Mozes en de dochters van de priester Jethro. (Exodus 2: 16-22). De oudste dochter is gekleed in de kleuren blauw, goud en rood van het vroegere wapen van De Rijp. De ingang heeft een eikenhouten portiek, de houten herenbanken zijn versierd met houtsnijwerk. In de kerk zijn het hele jaar door klassieke concerten met jonge getalenteerde musici uit de hele wereld.
Informatie: 06-21886456 en http://www.cartouchederijp.nl/

Hervormde Grote Kerk in Oosthuizen
De Hervormde Grote Kerk in Oosthuizen stamt vermoedelijk uit 1518. De gotische kruiskerk ligt aan de Beemster Ringvaart, het mooie kruisingstorentje met opengewerkte peerspits bepaalt het silhouet van Oosthuizen. Het pronkstuk van de kerk is de houten kerkorgel, dat – voor zover bekend – het oudste bespeelbare orgel van West-Europa is. Er zijn geen exacte gegevens bekend: het binnenpijpwerk stamt mogelijk uit 1414, de ombouw van het orgel werd vermoedelijk gemaakt bij het voltooien van de kerk. De fraaie kansel dateert uit 1664.
De Grote Kerk herbergt meer verrassingen: in de rechtervleugel staat het achttiende-eeuwse praalgraaf van regent Francois van Bredehoff (1643-1721). Oosthuizen was vanaf 1932 een “heerlijkheid” met een eigen rechtspraak en bestuur.
Francois van Bredehoff was een machtig man: hij was heer van Oosthuizen, burgemeester van Hoorn en bewindvoerder van de Hoornse afdeling van de VOC. Het barokke grafmonument is uitgevoerd in zwart, wit en grijs marmer. Op het deksel van de sarcofaag poseert godin Minerva, in het haar hand houdt ze een medaillon met het portret van de regent. Naast het praalgraaf staan houten herenbanken, destijds bedoeld voor de regentenfamilie Van Bredehoff. In de kerk zijn – behalve kerkdiensten- vaak tentoonstellingen en concerten.
Informatie: 0299-401001

Geen opmerkingen: