zaterdag 31 januari 2009
Net zo'n succes als de Fabeltjeskrant?
Genius SP-S110 luidsprekers
- Compact design great for slim monitor
- Easy to set up with your personal entertainment
Applications:
For use with PC's, CD and MP3 players. Compatible with MAC system.
Notes: Power cord may look different depending on the voltage
RMS: 1 Watt
Stuureenheid: 50 x 90 mm
Frequentierespons: 160 Hz - 20 kHz
Signaal-ruisverhouding: 70 dB(A)
Voeding: ingeboude nettrafo
Jacks voor de voeding, het volume en de hoofdtelefoon
Afmetingen (BxHxD): 67 x 174 x 74 mm (elk)
Voor 6 euro gekocht bij Media Markt in Alkmaar
dinsdag 27 januari 2009
Wonen in een piramida
donderdag 22 januari 2009
Brilmerk Silhouette
Toch lukt het sommige merken wel….
Bril als icoon
Astronautisch licht
woensdag 21 januari 2009
Volkswagen België
Koning Albert Allee 10
Antwerpen 21 januari 2009
MEDEDELING AAN HET PERSONEEL
Geachte werknemer,
Het zal u niet ontgaan zijn dat de wereld thans in een financiële crisis verkeerd. Naast de monetaire wereld raakt het nu ook de autobranche. Zo ook VOLKSWAGEN. Wij zien ons dan ook genoodzaakt personeel af te stoten maar stellen het zeer op prijs dat een zeer groot deel van onze medewerkers inmiddels akkoord is gegaan met de aangeboden vertrekpremie en daar zo enthousiast op heeft gereageerd. Een ieder die vrijwillig de firma verlaat, krijgt gratis een POLO. Namens de gehele directie: bedankt voor uw inzet en veel plezier met uw POLO.
De directie Volkswagen België
ps: Wilt u bij Personeelszaken aangeven of u een polo wenst met lange mouwen of een met korte mouwen?
Tegels
donderdag 15 januari 2009
Wijn uit Nieuw-Zeeland
- Aqus
- Fernleaf
6. Kingfisher Bay Sauvignon Blanc, die door Dirk III voor minder dan 5 euro werd aangeboden. Een doorbraak. Helaas had Dirck een dusdanig kleine voorraad dat de Kingfishers in no time waren uitgevlogen. Het is nu wachten op de nieuwe lading 2010.
7. Tinpot Hut. Intussen zag ik bij toeval van de Hema de Tinpot Hut 2009. Die kende ik nog van een duur dineetje in een trendy Londens restaurant. Tinpot wordt gemaakt door Fiona Tunner, één van de betere wijnmaaksters van Nieuw-Zeeland. Ze werkt veel samen met Matt Thomson, misschien wel 's werelds grootste sauvignon blanc-expert. Een kwaliteitsgarantie dus. Fiona en Matt moeten namelijk niets hebben van die goedkope bulkpraktijken van sommige collega's. En dat proeven we terug in deze Tinpot Hut gemaakt van eigen druiven uit de buurt van de Blind River in de Awatare vallei en aangevuld met zorgvuldig geselecteerde druiven uit andere delen van Marlborough.
Deze winnaar van de Britse Sommeliers Wine Awards Gold List is knisperend fris met tropisch fruit, kruisbessen en wat granny smith. Goed, geen 5 euro zoals bij Dirck, maar met 7,50 euro is deze Hema-wijn toch iedere cent meer dan waard.
8. Spy Mountain. Verkrijgbaar bij de Aldi voor 4 euro.
9. Villa Maria. Verkrijgbaar bij de Deen en de Plus voor rond de 8 euro.
10. Flaxbourne, Sauvignon Blanc, www.flaxbourne.co.nl. Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor 7 euro.
Unoaked Gisborne Chardonnay
Wijnadvies van Oud Reuchlin & Boelen: de karakteristiek, knisperende Nobilo Orca Bay Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
Sauvignon Blanc kent zijn oorsprong in de Loire, waar die waarschijnlijk al in de zestiende eeuw stond aangeplant. Pas aan het eind van de twintigste eeuw vond de kleine groene druif zijn weg naar de Nieuwe Wereld. Nieuw-Zeeland is na Frankrijk het grootste sauvignonland, gevolgd door Chili en Zuid-Afrika.
Opmerkelijk zijn de aromatische verschillen gemeten aan de herkomst. De oer-sauvignon uit de Loire heeft typische aroma's als grapefruit, vers gemaaid gras, buxus, kattenpis, kalk en vuursteen. Die uit Nieuw-Zeeland is meer een tropische cocktail van passievrucht, mango en ananas. Ertussenin zit Chili met een fijne grassigheid, citrus en abrikoos.
Brancott
De B van Brancott Estate Letter Series Sauvignon Blanc. Brancott is Nieuw-Zeelands grootste wijnproducent en sinds 2005 onderdeel van drankgigant Pernod-Ricard. De sauvignon blanc van B is de vaandeldrager van het bedrijf. Een selectie van de beste percelen in het zuiden van Wairau Valley, die deels wordt gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten. Nogal ongebruikelijk, want vrijwel alle Nieuw-Zeelandse sauvignon ziet alleen roestvrij staal om daarmee het frisse karakter te benadrukken. Bij de B stuift grapefruit, passievrucht en witte perzik het glas uit. De houtinvloed is heel subtiel met als resultaat een klein bittertje in de afdronk. Een frisse, maar ook complexe sauvignon blanc, die je Down Under zelden aantreft.
11. The Falcon Sauvignon Blanc 2017
Vers gemaaid gras en tropische aroma's van passievrucht met limoen met een lichtrokerige afdronk.
Importeur: Albert Heijn. Prijs 7,99 euro. In de bonus 5,99 euro.
Van de naam The Falcon worden we niks wijzer. Via de naam van wijnmaker Rebecca Wiffen (ook op het etiket) komen we erachter dat Lawson's Dry Hill in Marlborough de producent is. Hun eigen sauvignon blanc zien we voor 19 euro op de site van www.voordeelwijn.nl staan.
Hoewel het niet zeker is dat het hier om dezelfde wijn gaat (hij lijkt er wel verdacht veel op), is het in Nieuw-Zeeland gangbare praktijk om uit hetzelfde vaatje te tappen voor meerdere afnemers tegen verschillende prijzen. Dat hebben we eerder gezien bij de sauvignon blanc van Peter Yealands Estate die bij de Lidl voor een schijntje onder de naam Cimarosa in het schap ligt.
woensdag 14 januari 2009
Zonnecel met een hoog rendement
De zonnecel-groep van het Institute for Molecules and Materials (IMM) experimenteert met twee varianten van zonnecellen, beide gebaseerd op GalliumArsenide. De ‘klassieke’
GaAs-cel bestaat uit een dikke laag van dit kristal; daarnaast wordt er gewerkt aan cellen gebaseerd op flinterdunne laagjes GaAs. Die laatste variant is extra interessant omdat
GalliumArsenide nogal prijzig is: veel duurder dan de grondstof die voor de meeste zonnecellen wordt gebruikt, silicium. Maar siliciumcellen zetten slechts 15 procent van het zonlicht
om in elektriciteit, terwijl het rendement van GaAs-cellen een stuk hoger ligt. Vandaar dat GaAs-cellen tot voor kort vrijwel uitsluitend werden gebruikt in de ruimtevaart, waar kosten
geen grote rol spelen, terwijl gewicht en efficiency juist van groot belang zijn. De Nijmeegse onderzoekers willen de GaAs-cellen ook op aarde inzetten.
Daarvoor moet de efficiency nog verder omhoog – en dat kan. Flinterdun en spijkerhard
Afgelopen zomer haalde de zonnecelgroep een nieuw record van 26,1 procent, voor zowel de klassieke als de flinterdunne GaAs-cel. Beide records zijn spijkerhard: ze zijn inmiddels
bevestigd door het vooraanstaande Fraunhofer Institut en verschenen in de Solar Cell Efficiency Tables, het officiële ‘Guinness Book’ voor zonnecelmakers. De onderzoekers hebben hun doorbraak naar eigen zeggen te danken aan het feit dat ze de kristallisatie van GalliumArsenide
volledig in de vingers hebben. Het is de kunst bij het ‘bakken’ van het kristal zo min mogelijk kristalfouten te maken. Hoe minder fouten, hoe hoger de efficiency. En hoe hoger de efficiency,
hoe meer GaAs kan concurreren met het goedkopere silicium.
Het meeste GaAs is ook helemaal niet nodig voor de zonnecel zelf, het gaat zitten in de wafer, de ‘bodemplaat’ waarop die eigenlijke zonnecel ‘groeit’ en vastzit. De Nijmegenaren
hebben een techniek ontwikkeld om die zeer dunne GaAs-films los te maken van de wafer en over te brengen op een glazen of plastic ondergrond.
Daarmee kunnen de cellen al tientallen malen goedkoper worden. De films mogen niet te dun worden, want dan schiet te veel van het zonlicht er doorheen. Maar ook daar hebben ze iets op gevonden: een laagje goud aan de onderkant. Dat kaatst het doorschietende zonlicht terug door de cel, waardoor het alsnog in stroom kan worden omgezet.
Een van de onderzoekers, Gerard Bauhuis, ziet nog veel meer mogelijkheden:
‘Je kunt het zonlicht nóg beter benutten door verschillende halfgeleidende kristallen, die elk een bepaald deel van het licht omzetten in elektriciteit, op elkaar te laten groeien.
Dat kan vanwege de kristaleigenschappen heel goed op GaAs-wafers.
We zijn nu bezig met een stapeling van twee materialen en willen dit uitbreiden naar drie.’ Ook interessant is de mogelijkheid om zoveel mogelijk zonlicht op relatief bescheiden zonnecellen
te concentreren. Bauhuis: ‘Denk aan heel grote installaties zoals die nu in Spanje en Cyprus staan. Maar we testen nu ook een kleine concentrator voor op particuliere daken op deze breedtegraad.’
maandag 12 januari 2009
Courgette-rozijnensalade
- 2 courgettes
- 1 rode ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel fijne suiker
- 20 gram rozijnen
- halve theelepel kaneelpoeder
- zout
- peper
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 takje dille
vrijdag 9 januari 2009
donderdag 8 januari 2009
Recept met spinazie a la boursin
- 175 gram penne pasta
- 250 gram Iglo Atlantische zalm
- zout
- 1 kleine ui
- 250 gram kerstomaatjes
- 2 eetlepels (olijf)olie
-300 gram Iglo spinazie a la boursin
Bereiding:
- Kook de penne gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af.
- Snijd de bevroren zalm in stukjes van circa 1,5 centimeter. Bestrooi de vis met wat zout.
- Pel en snipper de ui. Halveer de kerstomaatjes.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 2 minuten. Bak de zalm 4 minuten mee.
- Voeg de bevroren spinazie toe en verwarm deze tot het ontdooid is. Voeg de tomaatjes toe en verwarm het nog 2 minuten. Schep de saus zo nu en dan voorzichtig om.
- Verdeel de penne over twee borden en schep de spinazie-zalmsaus erover. Zet geraspte belegen kaas of Parmezaanse kaas op tafel.
Eet smakelijk!
woensdag 7 januari 2009
Computerspel Maya de Bij: Vlieg, Maya, Vlieg
- Termitenbau_Himmel_Set01.dds
- Termitenbau_Himmel_Set02.dds
- Termitenbau_VG_Set01.dds
- Termitenbau_Weg_Set01.dds
- Termitenbau_Weg_Set02.dds
- Wald_Himmel_Set01.dds
- Wald_Himmel_Set02.dds
- Wald_VG_Set01.dds
- Wald_Weg_Set01.dds
- Wald_Weg_Set02.dds
- Wiese_Himmel_Set01.dds
- Wiese_Himmel_Set02.dds
- Wiese_VG_Set01.dds
- Wiese_Weg_Set01.dds
- Wiese_Weg_Set02.dds
Het gehele spel omvat circa 152 MB
Het spel eindigt bij mij na 2 afleveringen. Hierna kom ik in het hoofdmenu en kan ik niet verder.
maandag 5 januari 2009
Computerspel Ylvi is ontvoerd
Voor meer informatie, zie de website http://www.wickiedeviking.tk/
De levels zijn:
Het avontuur begint
- het krabbenstrand
- Rotsvreugde
- aan de Meeuwenlagune
- over de wolken
De lange reis door het bos
- waar de wolf woont
- Bronstige reeën
- over stok en steen
- de weg naar het kasteel
In het kasteel van de koning
- op het kasteelplein
- midden in het kasteel
- overal wachters
- donkere kerker
Op de vlucht
- De weg naar de vrijheid
- In het kasteelpark
- Wolven en afgronden
- Schip in zicht
Bug in het spel is dat bij bronstige reeën voor de blauwe vlag, als jij van de rots valt, vast komt te zitten en niet meer verder kan.
Met de pijlen kun jij de potten stukmaken met o.a. deltavliegers, pijlen, stelten erin. Met buizenpost kun jij de ton ook potten transporteren.
Tip: bij level "Overal wachters" in het begin van de linkerkant van de level het knopje voor de windmolen met een pijl naar beneden drukken.
Muizen kunnen zingen
Hoe vliegen bijen?
Wist je dat bijen met elkaar kunnen praten, door middel van geuren, trillingen en zelfs door te dansen?
Wist je dat bijen wel vijf ogen hebben? Twee ingewikkelde en drie simpele!
Wist je dat bijen de geur van bloemen opvangen met hun antennes?
Reuzeninktvis gefotografeerd
zondag 4 januari 2009
Buffelhoornen brillen
Een brillenmerk met een montuur van echt buffel hoorn en exotisch hout is Gold en Wood.
Mart Smeets is de bekenste Nederlander met een buffelhoornen bril. De bril werd in de 13e eeuw uitgevonden door een Florentijnse monnik.
Voor een buffelhoornen bril op maat, zie de website www.keeswennekendonk.nl/occhiali
zaterdag 3 januari 2009
Legowinkel in Alkmaar
Populaire huursets van Lego:
- Falcon
- Harry Potter-kasteel Zweinstein
- Liebherr R9800 (een hydraulische graafmachine)
- Bugatti Chiron
Witlof met gebakken kabeljauw en mosterd
Hoofdgerecht voor 2 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
- 500 á 750 gram witlof
- 300 gram kabeljauwfilet (of roodbaars of zeeduivel)
- 4 eetlepels créme fraîche
- 1,5 eetlepel mosterd
- zout
- peper
- 50 gram boter
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel gembersiroop
- 3 eetlepels visbouillon
- 1 eetlepel fijngeknipte bieslook
Spoel de vis af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Spoel de witlofkropjes schoon onder de kraan en snijd de struikjes in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan. Bak de vis op hoog vuur aan beide kanten bruin en gaar (in 4-6 minuten). Neem de vis uit de pan en bestrooi met peper en zout en houd ze afgedekt warm. Voeg de witlofreepjes aan de boter in de pan toe en roerbak het 3 minuten op hoog vuur. Voeg het citroensap, de créme fraîche, de mosterd, gembersiroop, visbouillon, een snufje zout en peper toe en warm het geheel nog 1 minuut op. Schep het witlofmengsel op 2 warme borden, leg de vis erop en bestrooi met bieslook. Lekker met aardappelpuree. Wijnsuggestie: Alsace Riesling (droge witte wijn)
Witlofsalade met bacon
Voor- of lunchgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Benodigdheden:
- 100 gram bacon in plakjes
- 3 eetlepels (zonnebloem-)olie
- 1 eetlepel walnotenolie
- sap van 1 citroen
- 500 gram witlof
- 75 gram walnoten, grof gehakt
- 125 gram blauwgeaderde kaas
- zout
- peper