maandag 5 januari 2009

Hoe vliegen bijen?

Men heeft weleens gekscherend gezegd dat ingenieurs hebben bewezen dat bijen niet kunnen vliegen. Het leek dat zulke “zware” insecten met een korte vleugelslag niet genoeg stijgkracht zouden kunnen ontwikkelen. Om achter het geheim van deze insecten te komen, filmden ingenieurs “zwevende bijen met een snelheid van 6000 opnamen per seconde”, zegt New Scientist. De techniek van de bijen wordt omschreven als “ongewoon”. “De vleugel slaat naar achteren in een boog van 90 graden en draait vervolgens een halve slag bij het teruggaan -230 keer per seconde……….. Het is net een propeller, waarvan het blad eveneens roteert”, legt een lid van het onderzoeksteam uit. Hun bevindingen kunnen ingenieurs helpen nieuwe propellers te ontwerpen om vliegtuigen wendbaarder te maken.

Wist je dat bijen met elkaar kunnen praten, door middel van geuren, trillingen en zelfs door te dansen?
Wist je dat bijen wel vijf ogen hebben? Twee ingewikkelde en drie simpele!
Wist je dat bijen de geur van bloemen opvangen met hun antennes?

Reuzeninktvis gefotografeerd

Bij de Bonineilanden, ten zuiden van Japan, hebben wetenschappers voor het eerst een levende reuzeninktvis kunnen fotograferen. Ze deden kleine inktvissen en stukjes garnaal aan haken en bevestigen camera’s erboven. De reuzeninktvis, die op een diepte van ongeveer 900 meter kwam opdagen, was naar schatting zo’n 8 meter lang.

zondag 4 januari 2009

Buffelhoornen brillen

Hoewel de zwaardere "ouderwetse" buffelhoornen brillen ook nog steeds te koop zijn, is het materiaal nu een stuk lichter. De meeste brillen worden van acetaat gemaakt, een stof die na een chemische behandeling ontstaat uit natuurlijke cellulose. Acetaat is uniek vanwege de talloze patronen en kleureffecten. Om deze effecten te bereiken, wordt het acetaat van kleurstoffen voorzien en onder warmte in blokken geperst. Deze blokken worden in dunne platen gesneden, waaruit de uiteindelijke vormen en motieven worden gefreesd.
Een brillenmerk met een montuur van echt buffel hoorn en exotisch hout is Gold en Wood.
Mart Smeets is de bekenste Nederlander met een buffelhoornen bril. De bril werd in de 13e eeuw uitgevonden door een Florentijnse monnik.

Voor een buffelhoornen bril op maat, zie de website www.keeswennekendonk.nl/occhiali

zaterdag 3 januari 2009

Curragh

Ierse boot voor het tijdperk van de Vikingen om de Ierse zee mee te bevaren.

Legowinkel in Alkmaar

Leuke Legowinkel in Alkmaar, Perron 4. Voor meer informatie omtrent de winkel, zie www.perron4.nl

Populaire huursets van Lego:

  • Falcon
  • Harry Potter-kasteel Zweinstein
  • Liebherr R9800 (een hydraulische graafmachine)
  • Bugatti Chiron

Witlof met gebakken kabeljauw en mosterd

Witlof met gebakken kabeljauw en mosterd

Hoofdgerecht voor 2 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten

  1. 500 á 750 gram witlof
  2. 300 gram kabeljauwfilet (of roodbaars of zeeduivel)
  3. 4 eetlepels créme fraîche
  4. 1,5 eetlepel mosterd
  5. zout
  6. peper
  7. 50 gram boter
  8. sap van een halve citroen
  9. 1 eetlepel gembersiroop
  10. 3 eetlepels visbouillon
  11. 1 eetlepel fijngeknipte bieslook

Spoel de vis af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Spoel de witlofkropjes schoon onder de kraan en snijd de struikjes in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan. Bak de vis op hoog vuur aan beide kanten bruin en gaar (in 4-6 minuten). Neem de vis uit de pan en bestrooi met peper en zout en houd ze afgedekt warm. Voeg de witlofreepjes aan de boter in de pan toe en roerbak het 3 minuten op hoog vuur. Voeg het citroensap, de créme fraîche, de mosterd, gembersiroop, visbouillon, een snufje zout en peper toe en warm het geheel nog 1 minuut op. Schep het witlofmengsel op 2 warme borden, leg de vis erop en bestrooi met bieslook. Lekker met aardappelpuree. Wijnsuggestie: Alsace Riesling (droge witte wijn)

Witlofsalade met bacon

Witlofsalade met bacon

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd: ongeveer 20 minuten

Benodigdheden:


  1. 100 gram bacon in plakjes
  2. 3 eetlepels (zonnebloem-)olie
  3. 1 eetlepel walnotenolie
  4. sap van 1 citroen
  5. 500 gram witlof
  6. 75 gram walnoten, grof gehakt
  7. 125 gram blauwgeaderde kaas
  8. zout
  9. peper
Bak de bacon in 1 eetlepel hete zonnebloemolie knapperig. Laat de gebakken plakjes uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Snijd de bacon klein met een scherp mes. Maak een dressing van 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel walnotenolie, zout, peper en citroensap. Snijd het onderste stukje van de witlofkropjes en spoel ze af onder stromend water. Snijd de kropjes in smalle reepjes. Meng het witlof met de walnoten, verkruimelde blauwe kaas, bacon en dressing. Serveer met warm stokbrood of Ciabatta. Voeg eventueel ter variatie op het laatst een geschilde, in stukjes gesneden appel of peer toe. Vervang eventueel het citroensap door witte wijn. (Wijnsuggestie: Navarra rosé) .