woensdag 14 april 2010

Walvissen

Baleinwalvissen
Er zijn zo'n 50 verschillende soorten walvissen, en deze zijn in twee groepen verdeeld. Eén groep is die van de baleinwalvissen. Deze groep omvat de bultruggen, grijze walvissen en vinvissen. Baleinwalvissen hebben enorme baleinplaten dia aan hun kaken hangen in plaats van tanden. De platen zeven voedsel uit het water.

Tandwalvissen
De andere groep noemen we de tandwalvissen. Deze groep omvat de potvissen, grienden, narwals en orka's (zwaardwalvissen). Ze zijn kleiner dan de baleinwalvissen, en hebben geen baleinplaten in hun bek. Tandwalvissen zijn roofdieren die op vissen, pijlinktvissen en robben jagen.

De volwassen beloega is een witte walvis, maar de jongen worden donkergrijs geboren. De jongen, kalveren genoemd, worden wit tegen de tijd dat ze vijf jaar oud zijn.

Krill
Veel walvissen leven in habitats met koud water. Koud water is namelijk rijk aan voedsel voor walvissen, vooral krill en plankton. Krill bestaat uit garnaalachtige diertjes die zo'n 5 cm lang worden. Ze worden gegeten door baleinwalvissen. Plankton bestaat uit minuscule diertjes en plantjes die in het water drijven. Sommige walvissen eten plankton, maar plankton is ook voedsel voor vissen die door tandwalvissen worden gegeten.

Narwals komen noordelijker voor dan welke andere walvis in het noordpoolgebied dan ook. Ze vormen enorme groepen van enkele andere duizenden dieren.

Echolokatie
Tandwalvissen gebruiken een methode die we echolokatie noemen om voorwerpen waar te nemen. De walvis zendt hoge klikgeluiden uit. Deze weerkaatsen tegen voorwerpen, en keren als echo's terug naar de walvis. Door naar de echo's te luisteren, kan de walvis de vorm en positie van voorwerpen, waaronder zijn prooien, bepalen.

Geen opmerkingen: