dinsdag 29 juli 2008

Garbage island of vuilnis eiland


Garbage island of vuilnis eiland

Ergens tussen San Francisco en Hawaii ligt een vuilnisbelt in zee ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal bijelkaar. Of ter grootte van de staat Texas in de Verenigde Staten.
Door de zeestroming in de Stille Oceaan komt alle vuil bijelkaar en hoopt zich op tot garbage island of vuilnis eiland.

maandag 28 juli 2008

Training voor de Creoolse "flat race"


Renpaard en ruiter zwemmen in de vroege ochtend tegen de stroming in als onderdeel van de training voor het beroemde zware raceseizoen op het eiland. Ze hebben elkaar nodig: als de jongen niet zou leiden, zou het paard doorzwemmen tot in de vaarroutes en als het paard niet zo sterk zou zijn, zou de ruiter ondergetrokken worden in de sterke stroming.
Training voor de Creoolse “flat race”, Caribische Zee, Barbados.

zaterdag 26 juli 2008

Luilak - de zaterdag voor Pinksteren

Luilak is een niet-christelijk feest, waarbij langslapers en telaatkomers worden bespot. Het feest wordt vooral in de Zaanstreek en, in mindere mate, ook in Amsterdam gevierd. Het is een traditie die zeker teruggaat tot de zestiende eeuw, toen het feestje nog wel eens in handgemeen wilde eindigen.
In de Zaanstreek hingen "kwajongens" brandnetels aan elke deurknop, op andere plaatsen werd vooral rumoer gemaakt.
Met optochten en vuren probeerden de instanties, vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw, het steeds weer oplaaiende luilakvandalisme te stoppen. Inmiddels lijken de luilakmanifestaties tanende, zo constateert het Meertens Instituut. "Luilak bestaat vrijwel uitsluitend nog uit muzikale activiteiten in buurthuizen en jeugdhonks." Toch wordt er hier en daar nog wel melding gemaakt van illegale luilakbrandstapels, hinderlijk lawaai in de te vroege ochtend en vernielingen. En zo zal luilak nooit helemaal verdwijnen.

vrijdag 25 juli 2008

Halloween - 31 oktober


De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen (1 november). Over de oorsprong van Halloween bestaan verscheidene theorieën. Vermoed wordt dat de oorsprong ligt bij het Keltische nieuwjaar. Op 31 oktober vierden de Kelten oudejaarsavond. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om de kwade geesten af te schrikken, droegen de Kelten angstaanjagende maskers.
Sommige onderzoekers noemen het verhaal van het Keltische Halloweenfeest echter volstrekte nonsens. Zoals John Helsloot van het Meertens Instituut. "Veel gebruiken zijn enorm oud en de oorsprong is niet te achterhalen." aldus de volkskundige.
Halloween wordt vooral gevierd in Angelsaksische landen. Kinderen gaan verkleed langs de deuren, roepen "trick or treat", en krijgen snoep. Huizen worden versierd met pompoenen met lichtjes, spinrag, spinnen en kaarsjes. In Amsterdam wordt Halloween al acht jaar door de Amerikaanse gemeenschap gevierd, met de kinderen. De feestvierders trekken door de stadionbuurt om hun tassen vol te krijgen. Voor volwassenen zijn er verkleedfeestjes.

Arctica/Svalbard-Spitsbergen


Spitsbergen is het grootste eiland van een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, ca. 560 km ten Noorden van Noorwegen. Deze eilandengroep behoort administratief tot Noorwegen en wordt door hen Svalbard (koude kust) genoemd. De oppervlakte is ca. 62.000 vierkante km. Dit is ongeveer zo groot als België en Nederland samen. Hiervan is 60% bedekt met gletsjers. De hoofdplaats is Longyearbyen, bewoond door ca. 150 voornamelijk Noorse inwoners. De naam Spitsbergen is gegeven door de Nederlander Willem Barentsz, toen hij in 1596 onderweg was naar Novaya Zemlya, op zoek naar een noordelijke route naar Oost Azië. Het gebied werd spoedig in bezit genomen door de walvisvaarders, die de walvissen op ankerplaatsen langs de westkust verwerkten (o.a. Zeeuwse Uitkijk). In 1916 werd de eerste steenkool gedolven. Dit gebeurt nu nog in Longyearbyen door een Noorse en in Barentsburg door een Russische maatschappij. In Ny-Alesund is een wetenschappelijk centrum voor poolonderzoek. Het grootste gedeelte van de eilanden is beschermd natuurgebied.

woensdag 23 juli 2008

Moeraki Boulders in Nieuw-Zeeland



Moeraki Boulders in Nieuw-Zeeland
De Moeraki Boulders zijn een soort grote, ronde, logge stenen, die over circa 50 m strand aan State Highway 1 verspreid liggen tussen Moeraki en Hampden, zo'n 80 km ten noorden van Dunedin) op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, met een omtrek tot 4 meter.

De boulders, gelegen in het "Moeraki Boulders Scenic Reserve", zijn al lang het onderwerp van legendes: de keien komen door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te liggen. In het verleden dacht men dat dit het werk van de goden was, maar uit onderzoek is gebleken dat deze keien zo'n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan zijn, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

Waterkrachtcentrale Benmore in Nieuw-Zeeland


Waterkrachtcentrale Benmore in Nieuw-Zeeland

Pancake rocks in Punakaiki in Nieuw-Zeeland


Pancake rocks in Punakaiki in Nieuw-Zeeland

Foto van Lake Wanaka in Nieuw-Zeeland

Lake Wanaka

Nieuw-Zeeland


Nieuw-Zeeland

De totale landoppervlakte is 267.515 km2. De kustlijn bedraagt 15.134 kilometer. Nieuw-Zeeland omvat het Noordeiland (115.000 km2 en in het Maori: Maui), het Zuideiland (151.000 km2 en in het Maori: Pounamu), Stewarteiland (1735 km2), de Chathameilanden (963 km2) en een aantal kleinere onbewoonde eilanden (totaal 320 km2), zoals Campbell, Bounty, Antipodes, Auckland, Snares en Kermadec. Daarnaast zijn er overzeese gebieden die onder de jurisdictie van Nieuw-Zeeland vallen, te weten de Tokelau-eilanden en de Ross Dependency in het Antarctisch gebied, en de zelfbesturende overzeese gebieden de Cookeilanden en het eiland Niue. Nieuw-Zeeland is bijna acht keer zo groot als Nederland. Australië ligt op 2200 kilometer afstand en de twee landen worden door de Tasman-zee van elkaar gescheiden.
Abel Tasman arriveerde in 1642 in Nieuw-Zeeland. Welkom in het jongste land op aarde.
100% Pure New Zealand. Voor meer informatie over Nieuw-Zeeland, zie de website www.newzealand.com\nl

maandag 21 juli 2008

Oude Lego Technic catalogus uit 1984





































Oude Lego Technic catalogus uit 1984








Ingescand op 20 juli 2008
















woensdag 9 juli 2008

Wijn


Witte wijn




Wijn

Isa vin de pays
des cotes de thongue 2006
Sauvignon et Pinot noir
Nieuw-Zeelandse wijnen

Zin in een lekkere witte of rode wijn uit Nieuw Zeeland. Zeker het proberen waard voor de echte liefhebber. De Rimu Grove is een kleine Nieuw Zeelandse wijnboerderij die deze wijn fabriceert. Meer informatie over de wijn kunt u vinden op de website van Wijnhandel KIWI.

Cimarosa is geen wijnhuis, maar een merknaam waaronder Lidl wijnen uit de Nieuwe Wereld verkoopt. Cimarosa New Zealand is te koop bij de Lidl voor onder de vijf euro.